21-22 augusti 2021:
Tvåändsstickning med Karin Kahnlund

FYRA PLATSER KVAR    
 
Att sticka med två ändar. Grunderna i tvåändsstickning med möjlighet att fördjupa kunskaperna för den som redan har grunderna.
 
Under kursen får du lära dig att lägga upp, sticka räta och aviga maskor och att sticka mönsterkrus i denna traditionella stickteknik. Du stickar med två trådar i höger hand, stickar växelvis med den ena och den andra samtidigt som de snos om varandra. Du stickar runt på strumpstickor. Det blir ett tätt, varmt, slitstarkt plagg och du kan sticka ytmönster på ett unikt sätt. Det är en långsam teknik så under helgen hinner du göra en liten provvante eller kanske påbörja ett par tumvantar till dig själv.
Vantar, sockor, mössor och ärmar på jackor är det tekniken använts till i den folkliga sticktraditionen.
Det äldsta tvåändsstickade plagget vi känner till idag är en fingervante från slutet av 1500-talet, funnen i arkeologiska utgrävningar i Falun. Traditionen att sticka tvåändsstickning har levt vidare från generation till generation.
 
Har du redan grundkunskaper i tekniken får du möjlighet att fördjupa kunskaperna, t.ex.  i olika sätt att mönstersticka med färg och /eller krokmaskor, göra tumkilar på olika sätt eller kanske planera och påbörja ett eget större arbete.
 Material
Ta med strumpstickor 2,5 mm och z-tvinnat garn om du har. Teknikhäftet Tvåändsstickning, Hemslöjdens förlag 2019, strumpstickor och z-tvinnat garn från Båvens Spinnhus och Wålstedts Ullspinneri, naturfärgat och i flera färger, kommer att finnas till försäljning.

Pris: 1 950 kr, två luncher och diverse fika ingår.

Tid: 09.00-16.00 båda dagarna

Under kursdagarna är det 10 % rabatt på allt garn i butiken.

Max antal deltagare är 14. Anmälan görs genom att maila elisabeth@torkel.com. När du fått bekräftelse på att du får plats på kursen swishas anmälningsavgiften, 500 kr till 123 653 4689, Elphin Communication AB. I god tid innan kursstart får du mer information om kursen.

Skulle kursen bli inställd pga coronarestriktioner återbetalas kursavgiften.

Övernatta kan du förslagsvis göra på Karlsberg Gård eller på Tuvagård B&B