26-27 OKTOBER 2024:
Virka rutor med Maria Gullberg

En kurs för dig som vill lära dig virka mönster på nytt sätt.


En ruta är ett litet virkprojekt, lätt att ha med sig och mycket användbar. När du sätter ihop flera och bildar rapporter uppstår magi. Du kan virka vad som helst i rutor! Rutor kan vara något för nybörjaren, men också bli ett mästarprov.
 
Under kursen får du lära dig att virka olika typer av rutor, allt från den klassiska mormorsrutan till mer avancerade rutor i till exempel mosaikvirkning. Här finns rutor att virka som du aldrig har sett maken till! Alla kan sättas ihop för att skapa olika mönster. En viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen. Du behöver kunna virka grundmaskor som fastmaskor, stolpar och luftmaskor.
 
Du kan virka efter färdiga beskrivningar men du kan också skapa fritt med de olika basdelarna och välja dina egna färger. Vi går igenom hur du monterar och hur du fogar ihop dina rutor för att arbetet ska bli vackert. Hur man använder olika färger för att få ett önskat uttryck tar vi också upp under kursen. 

Möjligheterna är oändliga. Gå gärna in på Marias konto på Instagram: @maria_gullberg och kolla vad hon virkar.

Ta med: 2-trådigt ullgarn och även bomullsgarn - 8/4 är den grovlek mönstren i boken utgår från men det går bra även i grövre/tunnare garn. Ta med minimum ca 4 färger var av bomull/ull. Tänk på att mörka färger som t ex svart är svårare att virka i än ljusa färger! Om du vill påbörja ett projekt tar du med dig garn till detta. Om du vill virka i tunnare/grövre garn anpassas nålen till just det garnet. Ta med virknålar, till 2-trådigt garn passar virknål 2,5-3, sax, och kanske något att anteckna på. Virknålar kommer även att finnas till utlåning under kursen.
Maria kommer sälja sin bok ”VIRKA RUTOR!” till ett förmånligt pris under kursen.
 
Möjligheterna är oändliga. Gå gärna in på Marias konto på Instagram: @maria_gullberg och kolla vad hon virkar. 

Maria Gullberg är utbildad på Konstfack 1989, Stockholm, och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har utvecklat en rad nya tekniker och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster, ofta i ett stramt grafiskt formspråk. Hon tilldelades år 2019 Barbro Wingstrands stipendium för sitt månggåriga arbete med att utforska och förnya virkningen. Maria är verksam som textil formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut ett flertal böcker om virkning:
Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter, 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA!, Hemslöjdens förlag, 2013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 20017
VIRKA RUTOR!, Polaris Fakta, 2023

Pris: 2 400 kr, två luncher, diverse fika och material ingår.

Tid: 09.00-16.00 båda dagarna.

Under kursdagarna är det 10 % rabatt på allt garn i butiken.

Max antal deltagare är 14. 
Anmälan görs via vår webshop och kursen betalas i två steg, en anmälningsavgift om 500 kr i samband med anmälan och en slutbetalning ca 10 dagar innan kursstart. Vi återkommer med mer info inför kursen ca tre veckor innan kurshelgen. 
Om du har några frågor är du välkommen att maila elisabeth@torkel.com, alternativt ringa 0706-109088.

Övernatta kan du förslagsvis göra på Karlsberg Gård, www.karlsberg.se eller på Vindhästar, www.vindhastar.se