2-3 NOVEMBER 2024:
Fyra sticktekniker med Maria Gustafsson


Magiska ränder, lördag 09.00-12.00:
Magiska ränder är en enkel och spännande teknik där ena sidan kan bli långrandig och den andra tvärrandig. Magiska ränder är en förenklad variant av dubbelstickning och bygger också på att när man stickar resår framträder varannan maska mest på ena sidan och varannan på andra. Genom att sticka randigt med två färger och lyfta maskor kan man skapa enkla mönster.
Vi kommer att börja med att sticka en mudd som blir tvärrandig på ena sidan och långrandig på den andra. Vi kommer att sticka runt på strumpstickor, stickar du hellre Magic loop går detta lika bra (detta lär vi inte ut under kursen, då fokuserar vi på de magiska ränderna).
Till detta behöver du garn i minst 2 kontrasterande färger och stickor som passar till. Sax, nål virknål och anteckningsmaterial kan också vara bra att ta med. Här kan du hitta lite inspiration till vad man kan göra i magiska ränder: http://mariasgarn.se/tag/magiska-rander/
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor samt att sticka runt.

Tulpanmönster, lördag 13.00-16.00:
Tulpanmönstret är mycket dekorativt, antingen som kant på ett plagg eller heltäckande som en hel blomsteräng. Mönstret ser mycket avancerat ut, men är inte alls svårt att sticka, man stickar med 3 färger men bara med en i taget. Vi börjar med att provsticka mönstret sedan är det fritt fram att påbörja ett projekt för den som vill det. Här kan du hitta lite inspiration till vad man kan göra med tulpanmönster: http://mariasgarn.se/tag/tulpanmonster/
Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i 3 färger ( bottenfärg, bladfärg och blomfärg) att provsticka i och passande stickor (även när man stickar fram och tillbaka används sticka som är öppen i båda ändarna; strumpstickor eller rundsticka). Har du gått förmiddagens kurs kan du fortsätta att sticka på den påbörjade mudden om du vill. Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor och gärna ha provat att sticka runt.
 

Hjärtresår, söndag 09.00-12.00:
Hjärtresår är en strukturresår som kan stickas både fram och tillbaka och runt. Tekniken kan användas som resårkant på en kofta eller ett par strumpor men också till en hel sjal, kika gärna på Maria garns hemsida och låt dig inspireras, http://mariasgarn.se/tag/hjartresar/.
Vi börjar sticka en provlapp eller en mudd stickad runt.
Ta med garn (gärna några olika kvaliteter/grovlekar) i att provsticka i och passande stickor.  Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kurserna bör du behärska både aviga och räta maskor och att sticka runt om du vill sticka en mudd.

Hjärtmönster, söndag 13.00-16.00:
Härtmönster stickas med två färger, men är betydligt lättare att sticka än det ser ut då man hela tiden endast stickar med en färg i taget. Mönstret stickas helst runt då mönstermaskan stickas över ett varv och från rätsidan. Kika gärna på Marias garns hemsida för att se vad man kan använda mönstret till, http://mariasgarn.se/tag/hjartmonster/.
Vi börjar med en provlapp, har du gått förmiddagens kurs fortsätter kanske på mudden stickad i hjärtresår.
Ta med garn i 2 färger att provsticka med och passande stickor (strumpstickor om du planerar sticka runt, stickar du hellre Magic loop går detta lika bra men detta lär vi inte ut under kursen, då fokuserar vi på hjärtmönstret.  Anteckningsmaterial, virknål och sax brukar vara bra att ha med.
För att få utbyte av kurserna bör du behärska både aviga och räta maskor och att sticka runt.

Om Maria:
Maria Gustafsson öppnade 2006 garnbutiken Marias garn på S:t Paulsgatan i Stockholm. I butikens sortiment fanns enbart garner av naturmaterial samt hennes egna handmålade garner och stickdesign. Maria har inte kvar butiken utan jobbar idag med att designa stickat och virkat till olika garnleverantörer, veckopress och i eget namn (Marias garn).
Hennes beskrivningar hittar du på Ravelry (http://www.ravelry.com/designers/marias-garn) och i några garnbutiker. Maria ger privatlektioner i olika sticktekniker och håller kurser bland annat på olika stickevent (tex Strik Bornholm, Stickfest i Väst, Stickstämmor och Syfestivalen), i garnbutiker samt i egen regi. Maria har en mångårig kunskap i stickning och virkning och vill gärna sprida kunskapen vidare.
Maria brinner för stickningen och andra garnrelaterade tekniker. Vad som händer när hon är med garn kan du läsa på hennes blog på www.mariasgarn.se som uppdateras nästan varje dag.
Du kan även följa marias garn på facebook, http://www.facebook.com/MariasGarn och på Instagram.

Pris per halvdagskurs: 550 kr
Fika ingår

Om du anmäler dig till båda kurserna under lördagen eller söndagen kan lunch köpas på plats (100 kr). Ange i så fall detta när du anmäler dig.

Tid: 09.00-12.00 & 13.00-16.00 båda dagarna.

Max antal deltagare per kurs är 14.

Butiken kommer att vara öppen under kurshelgen och som kursdeltagare handlar du med 10% rabatt.

Anmälan görs via vår webshop och vi återkommer med mer info inför kursen ca tre veckor innan kurshelgen. 
Om du har några frågor är du välkommen att maila elisabeth@torkel.com, alternativt ringa 0706-109088.

Om du vill övernatta i trakten finns bla dessa B&B:
Vindhästar www.vindhastar.se
Karlsbergs Gård www.karlsberg.se
Joastorp www.joastorp.se