Heléne Wallin - Sticka estniska detaljer
10 - 11 AUGUSTI 09.00-16.00 båda dagarna

EN PLATS KVAR

Nu snackar vi långsam och krånglig stickning! I den rika estniska sticktraditionen har vantar en särställning. Dels har vantar behövts för klimatet och livet, dels har folktro och traditioner inneburit att vantar haft en stark ställning och tillskrivits magiska egenskaper. Det finns ett överflöd av mönster och tekniker där mycket är helt unik. Fina uppläggningar och detaljer som dekoration på vantmuddarna. Traditionellt stickas vantarna mycket tunt med stickor 1,25-1,5 mm, men kursmaterialet är anpassat till 2-2,5 mm.
Under två kursdagar får du en kort introduktion till den estniska sticktraditionen genom att sticka några muddar med fina detaljer. Muddarna kan sedan fortsättas till tum- eller fingervantar på egen hand – beskrivning till detta ingår i kursdokumentationen.  

Första dagen sätter vi stickorna i en mudd från ön Muhu som är känd för sitt särpräglade och otroligt färggranna textila hantverk. Det är mönsterstickning med många och starka färger och dekorränder som kräver både tid och tålamod. Här passar det bra med riktigt starka färger; orange, rosa, svart, gult, grönt!

Andra kursdagen bekantar vi oss med flera spännande tekniker från ön Kihnu, vantarnas ö, där den traditionella kulturen är utropad till ett levande kulturarv av Unesco. Vantarnas smyckas med bland annat horisontella ”flätor” som stickas över två varv. Här passar vitt garn som bottenfärg och blåt/svart/brunt som mönsterfärg. Och lite rött, som extra beskydd mot onda makter, finns alltid med.

Vi kommer även under dagarna att prova på inplockstekniken roosimine där mönstret vävs in horisontellt över bottenfärgens maskor och sticka en effektfull, men ändå enkel, mudd som ser ut som ”rutiga ränder”.

Förkunskaper och material: Ta med tunt tvåtrådigt ullgarn i flera färger - små restnystan räcker (typ shetlandsgarn, Rauma finull eller liknande tunt garn med löplängd 175-230 m/50 g) i flera olika färger, små restnystan räcker. Strumpstickor 2 - 2,5 mm (att sticka med rundsticka och Magic Loop fungerar tyvärr inte).Kursledare är Heléne Wallin, en hängiven stickerska med stort intresse för stickningens tekniker, möjligheter och historia. Hon stickar gärna estniska vantar med många maskor på tunna stickor, har rest runt i Estland, besökt textila samlingar och arkiv, samt gått kurser för estniska mästerstickerskor. Heléne är också en av rösterna i podcasten Nördic knitting.
 

Kurslokal:
Tuvagård, Folkared
www.vindhastar.se

Pris:
2 200 kr, förmiddagsfika och eftermiddagsfika båda dagarna ingår.
Lunch ingår ej. Kyl och mikro finns på plats och lunch kan tas med.

Tid:
09.00-16.00 båda dagarna.

Max antal deltagare är 14.
Anmälan görs via vår webshop och kursen betalas i två steg, en anmälningsavgift om 500 kr i samband med anmälan och en slutbetalning ca 10 dagar innan kursstart. Vi återkommer med mer info inför ca tre veckor innan kursen.
Om du har några frågor är du välkommen att maila elisabeth@torkel.com, alternativt ringa 0706-109088.
Knit One Purr One kommer att vara öppen och som kursdeltagare handlar du med 10% rabatt.

Övernatta kan du göra på:
Karlsbergs Gård
www,karlsberg.se

Joastorps B&B
www.joastorp.se

Torkel Jönsgård B&B
www.torkelbb.se

Sannagård B&B
www.sannagård.se

Gits Gård
https www.gitsgard.se

Boende i Falkenberg hittar du här:
www.falkenberg.se/sova/