Foto Ann Jonasson Lignerkrona Foto Ann Jonasson Lignerkrona

22-23 OKTOBER 2022:
Påsöm, nybörjare och fortsättning med
Anna-Karin Jobs Arnberg.

 

Påsöm är det lokala namnet på ett ortstypiskt, folkligt yllebroderi från Floda socken i Dalarna. Sedan mitten av 1800-talet broderade kvinnorna dessa färgstarka yllebroderier på sina folkdräktsplagg. Materialet som man syr på är kläde och garnet är ett mjukt ullgarn i många olika nyanser. Under kursens första dag får du prova grunderna i yllebroderiet påsöm på ett uppritat tyg i kläde.
Materialkostnad 150 kr dag 1 (materialsats med tyg, garn och nål) ingår ej i kurskostnaden.
Under dag två kommer vi att arbeta med att rita egna mönster och få individuell handledning i de olika blommor och blad som just du väljer. Vi kommer också att prova på att göra gaffelfrans, en frans som dekorerar de broderade vantar som finns i Flodas dräktskick.
Material kommer att finnas till försäljning dag 2; kläde (svart), garn, nålar och pennor.
Om du har eget material så ta med ett tunnare kläde (gärna Widlunds kläde nr 522 eller Klippans kläde). Fyrtrådiga mjuka ullgarner i flera nyanser (300m/100gram), chenillenål nr 18–20, Färgpenna, papper och pennor som fungerar på kläde (en penna som går bort och en penna som är fast).
Kursledare är Anna-Karin Jobs Arnberg, mästare i broderi och mångårig kursledare i påsöm. Anna-Karin kom år 2019 ut med teknikhäftet ”Påsöm” på Hemslöjdens förlag. Häftet kommer att finnas till försäljning under kurshelgen. 

Pris: 2 200 kr, två luncher och diverse fika ingår.

Tid: 09.00-16.00 båda dagarna

Under kursdagarna är det 10 % rabatt på allt garn i butiken.

Max antal deltagare är 14. Anmälan görs genom att maila elisabeth@torkel.com. När du fått bekräftelse på att du får plats på kursen swishas anmälningsavgiften, 500 kr till 123 653 4689, Elphin Communication AB. I god tid innan kursstart får du mer information om kursen, vad som tas med mm.

Skulle kursen bli inställd pga coronarestriktioner återbetalas kursavgiften.
 

Övernatta kan du förslagsvis göra på Karlsbergs Gård eller Tuvagård B&B