Foto Ann Jonasson Lignerkrona Foto Ann Jonasson Lignerkrona

23-24 OKTOBER 2021:
Påsöm, nybörjare och fortsättning med
Anna-Karin Jobs Arnberg.

 

Påsöm är det lokala namnet på ett ortstypiskt, folkligt yllebroderi från Floda socken i Dalarna. Sedan mitten av 1800-talet broderade kvinnorna dessa färgstarka yllebroderier på sina folkdräktsplagg. Materialet som man syr på är kläde och garnet är ett mjukt ullgarn i många olika nyanser. Under kursens första dag får du prova grunderna i yllebroderiet påsöm på ett uppritat tyg i kläde.
Materialkostnad 150 kr dag 1 (materialsats med tyg, garn och nål) ingår ej i kurskostnaden.
Under dag två kommer vi att arbeta med att rita egna mönster och få individuell handledning i de olika blommor och blad som just du väljer. Vi kommer också att prova på att göra gaffelfrans, en frans som dekorerar de broderade vantar som finns i Flodas dräktskick.
Material kommer att finnas till försäljning dag 2; kläde (svart), garn, nålar och pennor.
Om du har eget material så ta med ett tunnare kläde (gärna Widlunds kläde nr 522 eller Klippans kläde). Fyrtrådiga mjuka ullgarner i flera nyanser (300m/100gram), chenillenål nr 18–20, Färgpenna, papper och pennor som fungerar på kläde (en penna som går bort och en penna som är fast).
Kursledare är Anna-Karin Jobs Arnberg, mästare i broderi och mångårig kursledare i påsöm. Anna-Karin kom år 2019 ut med teknikhäftet ”Påsöm” på Hemslöjdens förlag. Häftet kommer att finnas till försäljning under kurshelgen. 

Pris: 1 950 kr, två luncher och diverse fika ingår.

Tid: 09.00-16.00 båda dagarna

Under kursdagarna är det 10 % rabatt på allt garn i butiken.

Max antal deltagare är 14. Anmälan görs genom att maila elisabeth@torkel.com. När du fått bekräftelse på att du får plats på kursen swishas anmälningsavgiften, 500 kr till 123 653 4689, Elphin Communication AB. I god tid innan kursstart får du mer information om kursen, vad som tas med mm.

Övernatta kan du förslagsvis göra på Karlsbergs Gård eller Tuvagård B&B