Afternoon Tea med Åsa Axberg
15/11 2024


KONSTNÄRSKOLONIN VARBERGSSKOLAN
De tre konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström bildade en konstnärskoloni i Varberg mellan åren 1893 - 95. De träffades som unga på en målarskola i Stockholm i mitten av 1870-talet och efter en period i Frankrike, bland annat i Paris och med vistelser i konstnärskolonin i Grèz-sur-loing, återvände de till Sverige.
Nils Kreuger med familj var den som först flyttade till Varberg, redan 1887. Familjen Nordström och Bergh kom till Varberg 1893. I Varberg utvecklade de sitt måleri med utgångspunkt från de nya konstriktningarna; impressionismen, syntetismen och symbolismen som de mött på kontinenten. Inspirerade av det halländska landskapet och livet i kuststaden skapade de ett stämningsfyllt landskapsmåleri som idag hör till det mest betydelsefulla för perioden och som är en viktig del av den svenska konsthistorien. Efter tiden i Varberg flyttade de tre konstnärerna till Stockholm.


Åsa Axberg är konstvetare och författare till boken ”Konstnärskolonin Varbergsskolan, Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström”. Hon har tidigare arbetat på Hallands kulturhistoriska museum med bland annat utställningar.
Pris: 340 kr
Afternoon Tea består av snittar, scone med vispad grädde och sylt, mjuk kaka, småkakor och annat smaskigt samt te eller kaffe.

Tid: 15.00

Anmälan görs via vår webshop.
Om du har några frågor är du välkommen att maila elisabeth@torkel.com, alternativt ringa 0706-109088.