4 SEPTEMBER 2021
Kallfärgning - lek med färgtoner och effekter med Eva Danielsson


Med EARTH PALETTE KALLFÄRG är det enkelt att experimentera. Du kan färga garn, lockar av ull och kardad ull. Färgen fungerar även på fet ull.
Det är en skonsam färgning, eftersom materialet inte ska värmas behåller ullen mjukhet och glans.
Jag har alltid varit fascinerad av färger, färgkombinationer och ullens fantastiska egenskaper. Att upptäcka kallfärgerna och hur de fungerar med ullen har gett mig stor glädje i många år, att få dela färgglädjen med andra är också mycket roligt.
Den här kursen startar med färglära, hur färger hänger ihop i en färgtoncirkel och olika begrepp för att beskriva färger och hur vi uppfattar färgtoner och nyanser, skillnader och kombinationer. Detta är kunskap som är användbar i många olika sammanhang. Vi går sedan över till hur du ska blanda de olika kulörerna i just kallfärgen för att få fram de färgtoner och nyanser du önskar.

Jag visar några olika metoder och möjligheter innan det är det dags för dig att upptäcka hur enkelt det är att färga. Sedan kan du experimentera och/eller noga planera för olika effekter.
Du får guidning utifrån egen plan/önskemål eller utifrån stundens ingivelse!
Ni kommer också att inspirera varandra.
Får du tid över kommer det att finnas material för nålfiltning om du vill prova det, att se vad färgad ull kan användas till och för att testa nya färgkombinationer och kanske tillämpa färgläran.
Utifrån de erfarenheter ni gör blir det mer färglära under eftermiddagen.

Det du färgat ska ligga i plastpåse eller burk i minst ett, helst två, dygn. Efter det ska det sköljas ur och är då klart. Har du färgat smutsig ull behöver du använda ulltvättmedel.
Materialkostnad: Du betalar för den färg du använder och du kan köpa med dig färg hem med kursrabatt.
Färgen fungerar på alla ullgarner, även superwash-behandlat garn och sockgarn med inblandning av polyamid/nylon.’
Silke går också att färga, men det är olika hur mycket färg som går in i fibrerna beroende på hur silket är behandlat tidigare.
Om du inte har eget garn/ull finns det att köpa hos Knit one Purr one och jag har också en del garn att sälja, även sockblanks. Lockar av ull, vit ull, grå ull från Gotlandsfår och glansiga mohairlockar finns också.
TIPS: Det går att färga stickade maskor. Enklast är att sticka mönster med vitt garn på svart botten, då kan du färga de vita maskorna utan att vara jättepetig, får du färg utanför maskorna försvinner det in i det svarta.
I kursavgiften ingår material för färglära, förkläde, handskar och plastpåsar till det du färgar.
Under dagen är det 10% rabatt på alla garner i butiken.

Pris: 975 kr, lunch, förmiddagsfika och eftermiddagsfika ingår.

Tid: 10.00-16.00

Max antal deltagare är 12. Anmälan görs genom att maila elisabeth@torkel.com. När du fått bekräftelse på att du får plats på kursen swishas anmälningsavgiften, 250 kr till 123 653 4689, Elphin Communication AB alternativt betalas till bg 703-2147. I god tid innan kursstart får du mer information om kursen, vad som tas med mm.

Skulle kursen bli inställd pga coronarestriktioner återbetalas kursavgiften.